Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Кальцій - джерело життя
 
7-08-2011, 23:29  Медицина

Кальцій - джерело життя

 
У процесі життєдіяльності людського організму кальцій відіграє найважливішу роль. Кальцій є п'ятим життєво важливим для людини елементом після кисню, вуглецю, водню та азоту. Кальцій не тільки зміцнює кісткову тканину, але й виступає як рушійна сила метаболізму (обміну речовин). Іони кальцію мають розміри, що дозволяють входити в клітину, несучи з собою ланцюжок поживних елементів, взаємодіяти з іншими речовинами, забезпечуючи організм енергією для життєдіяльності і зростання.

0



Кальцій - джерело життя. Він нормалізує обмін речовин, роботу нервової системи, серцеву діяльність, роботу опорно-рухового апарату. Але фізіологічний ефект кальцію полягає не тільки в цьому, він здійснює значний вплив на здоров'я людини і тривалість її життя. Кальцій також відіграє велику фізіологічну роль на кожному етапі розвитку людини - від моменту зачаття і до самої старості.

В процесі зачаття кальцій забезпечує енергію для просування сперматозоїдів до яйцеклітини. Коли сперматозоїд досягає яйцеклітини, відбувається запліднення. У цей самий момент яйцеклітину оточує субстанція, основним компонентом якої є кальцій. Так і зароджується нове життя.

У період інтенсивного росту організму маса скелета збільшується на 20-30 грам щодня. Перші 6 років життя - це період найбільш активного метаболізму кальцію в людському організмі. У цьому віці його необхідно в 2 рази більше, ніж у період формування кісток. Достатня кількість кальцію в дитячому віці визначає подальше здоров'я зубів. Дефіцит кальцію до 18-річного віку негативно відображається на процесі зростання. З 18 до 30 років маса кісток в організмі людини продовжує збільшуватися і досягає максимуму до 35 років. З 35 до 50 років маса скелета починає зменшуватися. А з 50 до 70 років цей процес стає більш інтенсивним. Така втрата кальцію протягом життя пов'язана з віковими змінами в обміні речовин.

Починаючи з 3-го місяця вагітності, потреба зародка в кальцію значно збільшується і задовольняється за рахунок матері. Зменшення його кількості в організмі вагітної жінки в подальшому може ускладнити пологи, привести до деформації таза і втрати зубів. Крім того, це ж може і призвести до неправильного формування плоду. У період вагітності жінки повинні отримувати додаткову кількість кальцію, починаючи з 3-го місяця виношування дитини.

У період годування груддю, витрата кальцію в організмі матері зростає. Його недолік в організмі годуючої матері може привести до зниження імунітету, дисбалансу і передчасного старіння. У жінок, починаючи з 35 років знижується функція яєчників. Вони перестають виробляти достатню кількість естрогену. Кісткова тканина жінки в результаті дефіциту естрогенів втрачає кальцій.

М'язи здійснюють кінетичну функцію тіла людини та роботи його внутрішніх органів. Робота скелетних м'язів забезпечує рух тіла, а гладкі м'язи забезпечують роботу внутрішніх органів. Вільне пересування людини забезпечується стимуляцією скелетних м'язів, яка здійснюється іонами кальцію. Їх певна достатня концентрація впливає на скорочення і зростання скелетних м'язів. Кальцій забезпечує спрямування всіх рухів людського тіла.

Під час скорочення м'язів, коли активізуються нервові волокна, іони кальцію потрапляють в клітини. Кальцій, що накопичується в м'язах, зберігається в міоцітарній захисній оболонці скелетних м'язів. Міоцітарна оболонка - найважливіша транспортна система для передачі іонів кальцію. Коли скелетні м'язи перебувають у збудженому стані, кальцій потрапляє з міоцітарної оболонки в клітини. Підвищення концентрації кальцію в міжклітинній рідині веде до м'язових скорочень. Весь процес проходить за дуже короткий час, з великою витратою кальцію. Якщо з якоїсь причини кальцієвий баланс порушений, м'язи можуть втратити свої властивості, і людина втратить здатність координувати рухи власного тіла. Кальцієві солі, що містяться в кістках, роблять їх міцними, що дає можливість скелету витримувати масу тіла.

При нестачі кальцію в кістках порушується процес метаболізму. Це остеопороз кісток, що виникає в результаті тривалого періоду дефіциту кальцію в організмі, наслідком якого є часті переломи. Важливо зазначити, що до переломів кісток схильні не тільки люди похилого віку, а й люди у розквіті сил. У період відновлення таким людям потрібно особливо багато кальцію, щоб прискорити загоєння перелому. Погане харчування, недолік сонця можуть уповільнити процес проникнення кальцію в потрібні ділянки організму, що росте. Це може призвести до рахіту, головними симптомами якого є: розм'якшення кісток черепа, грудини, ребер, деформація тазових кісток, викривлення кінцівок.

Таким чином, дефіцит кальцію - один з найістотніших негативних чинників, що тягнуть за собою ряд захворювань. Невчасне і недостатнє поповнення кальцію обумовлює понад 160 захворювань. Оскільки кальцій - це мінерал, організм не може сам його виробляти. Таким чином, його єдине джерело - наше харчування. Щодня доросла людина повинна споживати не менше 800 мг цього мінералу.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!