Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що їдять українці. М'ясоїди живуть у Донецьку, а ласуни - у Херсоні
 
10-09-2010, 21:17  Суспільство

Що їдять українці. М'ясоїди живуть у Донецьку, а ласуни - у Херсоні

 
Людям не вистачає білків і вітамінів, зате в меню - надлишок вуглеводів і жирів.

Що їдять українці. М'ясоїди живуть у Донецьку, а ласуни - у Херсоні



Новий звіт Держкомстату показав, в яких областях якій їжі віддають перевагу українці. «Сьогодні» проаналізувала дані і з'ясувала, що львів'янин їсть аж у два рази менше риби, ніж житель Кіровограда, а в Криму вживають менше картоплі, ніж у Вінниці. Найбільше м'яса і менше всього хліба їдять в економічно розвинених регіонах - це Київ, Донбас, Харківщина. Навіть фрукти, ягоди та горіхи, які хоч у столиці і не ростуть, найбільше дістаються киянам, а в аграрних областях, де все це вирощують, основний продукт харчування - молочне, картопля, овочі й хліб.

«Це пов'язано з добробутом регіону. Навіть у регіонах, де достаток, наприклад, яблук, їх там майже не їдять, хіба що некондиційні, а кращі продають у Київ, щоб заробити. Те ж стосується і молока: прибутковіше переробити в сир, масло, сир і продати городянам, - говорить економіст МЦПД Олександр Жолудь. - І, навпаки, пояснення тому, що в депресивних регіонах типу Чернігівщини багато споживають цукру, - з нього женуть самогон ». У південному ж Херсоні, крім випивки, цукор витрачається на варення.

Відомий економіст Віктор Лисицький вважає, що, з одного боку, кількість споживаного м'яса говорить про рівень життя населення. «У Києві зарплата - найвища по Україні, тому багато киян можуть собі дозволити м'ясо« від пуза ». У Донбасі це просто необхідність, адже шахтарська праця і робота металургів - одна з найважчих, потрібно нормальне харчування, нехай навіть якість цього м'яса часом сумнівна, оскільки часто це не наш продукт, а привізний. А ось там, де, за статистикою, багато їдять картоплі та хліба, - справи з харчуванням ахові, адже це яскравий показник, що харчуються такими продуктами незаможні. Багато людей економлять на шлунку, щоб купити одяг, оплатити «комуналку» і дати освіту дітям », - говорить експерт.

Замість картоплі і булок - гречку

Дієтолог медичного центру «Юстас» Борис Скачко стверджує, що нинішня дієта жителів України далека від ідеальної. Навіть у тих областях, де їдять більше всього м'яса, його все одно недостатньо.

І 200 г м'яса на день, які з'їдає киянин або донеччанин, це лише 40 грамів білка, тобто половина добової норми. Останнє треба доповнювати рибою, яйцями, сиром, творогом, молоком. Але й цих продуктів українці недоотримують, тому що у них немає грошей на повноцінне харчування. Більш-менш благополучно з овочами, але не скрізь - норма 11 і більше кіло в місяць виконується тільки у Вінниці і Севастополі. А ось дешевої картоплі та хліба ми їмо більше норми в 1,5-1,7 рази. Картопля - порожня по вітамінам, а крохмаль та інші вуглеводи, що містяться в ній, можуть призвести до захворювання діабетом. Тому варто замінювати хліб і картоплю гречкою, рисом, кукурудзою та просом ». Незбалансована дієта погіршує імунітет, знижує працездатність і скорочує життя людини на десяток років, вважає доктор Скачко.



Автор: Олександр Панченко

Джерело: segodnya

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!