Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Квашена капуста
 
16-01-2011, 23:03  Суспільство

Квашена капуста

 
Як зберегти вітаміни на зиму?

'Квашена



Одне з найбільш актуальних питань здорового харчування зимою - забезпечити організму надходження необхідної кількості вітамінів. Часто ми намагаємося поповнити запас вітамінів за рахунок екзотичних фруктів, навіть не замислюючись, що сама звичайна білокачанна капуста - це неоціненне джерело вітамінів, та й взагалі різноманітних «корисностей». Особливо в консервованому, квашеному вигляді. Консервована капуста багата мінералами, нормалізує стан кишкової мікрофлори і покращує перистальтику.
Традиції капустяної консервації

Недарма консервована, квашена кухня входить до числа улюблених страв практично у всіх народів. Наші предки консервували, квасили капусту у величезних кількостях, потім готували з неї традиційні щі. У китайців консервування капусти відомо з 3го століття до н.е. Гостро приправлена консервована пекінська капуста - «кимчи» - це традиційне корейське блюдо. «Sauerkraut» («шукрут», дослівно: кисла капуста) ─ одна з найбільш улюблених страв німців та австрійців.
Секрет успіху консервованої капусти

Пояснюється неймовірна популярність квашеної капусти тим, що на відміну від більшості інших овочів, консервована капуста не тільки не втрачає достоїнств свіжого овоча, але додатково набуває цінні якості. Крім того, рецепти консервації капусти, при всій розмаїтості дуже прості. А правильно законсервована капуста зберігає всі свої корисні властивості до 9 місяців.

У консервованої, квашеної капусти в процесі консервації повністю зберігаються всі вітаміни (адже термічної обробки капуста при консервації не відбувається), і додатково з'являється пробіотична мікрофлора - молочнокислі бактерії, які необхідні для нормальної роботи кишечника.
У чому користь консервованої капусти?

Молочна кислота в поєднанні з живими пробіотичними мікроорганізмами пригнічують розвиток умовно-патогенних бактерій в кишечнику і нормалізують склад кишкової мікрофлори.

Інформація, що міститься в квашеній капусті клітковина також стимулює нормальне травлення і моторику кишкового тракту.

Також квашена капуста багата на вітаміни групи В і такими мікроелементами, як калій, залізо, магній, цинк.

Втім, не варто забувати, що через високий вміст органічних кислот і солі людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, жовчнокам'яній хворобі і гіпертонії до вживання консервованої капусти варто ставитися з обережністю.
Консервована капуста та схуднення

Квашену, консервовану капусту, часто використовують в дієтах для схуднення. Калорійність консервованої, квашеної капусти ще нижче, ніж у свіжій. Але при цьому після вживання консервованої капусти почуття ситості зберігається набагато довше.
Загальні принципи консервації капусти

Кращий період для консервації, квашення капусти - з другої половини вересня до середини листопада.

Для квашення капусти використовують невеликі зрілі качани білоголової капусти пізніх сортів. Ранні сорти не підходять для консервації, тому що в них занадто пухкі качани, а зелене листя робить розсіл гірким.

Перед консервуванням слід видалити верхнє листя качана і серцевину. Потім очищені качани розрізають на 4 частини і шаткують.

Нашатковану капусту ретельно розминають і додають сіль з розрахунку 300-400г солі на 10кг овоча. У капусту перед засолкою непогано буде додати журавлину або інші кислі ягоди, дрібно нарізані яблука, моркву, буряк, солодкий перець - ці добавки додадуть консервованій капусті додатковий аромат. Суміш укладають в бочку або емальовану каструлю, накривають шаром чистої тканини і ставлять під гніт так, щоб сік виступив на поверхні.

Консервують капусту методом квашення при кімнатній температурі. У цьому випадку бродіння капусти відбувається за 10-15 днів. Потім консервовану капусту ставлять в холод, щоб уникнути «перекисання» ─ перетворення молочної кислоти в оцтову і масляні кислоти бактеріями, які потрапили в консервовану капусту з повітря.

Варто пам'ятати, що в оцинкованому посуді консервувати капусту методом квашення категорично не можна. У такій капусті міститься багато кислоти, яка окисляє поверхню посуду, і солі цинку можуть потрапити в розсіл. Подібна консервована капуста може викликати важке отруєння!

Власноруч законсервовану капусту чудово доповнить домашній хліб.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!