Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вітчизняні продукти можуть містити ГМО
 
8-02-2011, 23:30  Суспільство

Вітчизняні продукти можуть містити ГМО

 
В кінці минулого року виробники продуктів так завзято взялися виконувати закон про маркування товарів з генетично модифікованими організмами, що стікери «без ГМО» з'явилися навіть на пляшках з мінеральною водою і яйцях. Заодно такими ж наклейками обзаводилися продукти, які взагалі не проходили експертизу. Нещодавно Кабмін Україні нарешті звузив рамки харчового асортименту, де наказано шукати трансгенні рослинні складові. Але і цей перелік, мабуть, склали з запасом.

Вітчизняні продукти можуть містити ГМО



Кількість лабораторій, які зможуть перевіряти вміст ГМО в продуктах, до кінця минулого року в Україну обіцяли довести до 40. І кілька місяців тому в різних регіонах провели закупівлі продуктів і їх аналіз. З'ясувалося, що в середньому лише 3% асортименту дійсно містять ГМО, а в Криму, за інформацією ДП «Кримстандартметрологія», їх виявили лише 2,2%. У яких же продуктах найчастіше можна зустріти генетично змінені організми?

Найпопулярніші в народі фрукти - лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути, ківі - поки ще не придбали трансгенних двійників, хоча роботи в цьому напрямі ведуться. Але пройде, як мінімум, ще п'ять-шість років, поки розробники будуть готові запропонувати виробникам такі рослини. Те ж відноситься до кавунів і капусти. А ось папайю в Україні відтепер належить перевіряти на ГМО, хоча завозять її сюди в невеликих кількостях.

Завлабораторією центру екологічного здоров'я асоціації «Екологія і світ» Едуард Березовський пояснив «1К», що теоретично в Україні можуть зустрічатися імпортні ГМО-дині, а також томати, кабачки, ріпак. А от інші ГМО-рослини з кабмінівського переліку навряд чи є в країні. Це відноситься, наприклад, до імпортних пшениці, рису, цукрового буряка. Останній, до речі, в минулому році була заборонений в США, де його вирощували з 2007 року. Так що до України ця рослина добратися не встигла. З приводу того, чи є в України ГМО-картопля, думки розходяться. Зате перероблена картопля в різних видах може надходити з-за кордону. Отже, фахівцям належить перевіряти чималий асортимент продуктів: це чіпси (а середній українець з'їдає їх на рік 1,8 - 2,5 кг), напівфабрикати з картоплею (наприклад, вареники, зрази), швидкорозчинні супи і пюре, печиво, до якого входить крохмаль або картопляна патока.
Найпопулярніше ГМО-рослина в нашій країні - соя. Вона ж є чемпіоном за кількістю продуктів, де виступає в якості дешевого замінника або наповнювача. При перевірках «Кримстандартметрологія» найчастіше ГМО виявляють у ковбасних виробах, куди виробники щедрою рукою додають сою. Рослинний соєвий білок входить до складу багатьох щодо недорогих сирів (від 55 - 70 грн. / Кг). І молочних продуктів з рослинними добавками стає все більше: це солодкі сирки і сирки, йогурти, креми. Нещодавно кримчани побачили на прилавках не просто сметану, а «продукт сметанний» з тим же соєвим білком.
У Криму ГМО часто виявляють у ковбасах як варених і далеко не завжди дешевих, так і в напівкопчених. Практично завжди є соєве складова в заморожених напівфабрикатах з рубленого м'яса (пельмені, котлети, ромштекс і т.п.). Іноді виробники чесно пишуть на упаковці наявність рослинного білка, іноді делікатно замовчують про це. Згущене молоко, цукерки, тістечка також можуть містити соєвий білок або його гідролізат, соєве борошно або молоко.

На другому за популярністю місці серед українських ГМО-рослин знаходиться кукурудза, хоча українці набагато рідше стикаються з продуктами, де використовуються кукурудзяна мука, сиропи і патока з кукурудзяного крохмалю. Здебільшого українці купують кукурудзу консервовану або у вигляді крупи. Значить, на упаковках цих продуктів і слід шукати напис або про наявність ГМО, або про їх відсутність

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!