Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як розпізнати і видалити нітрати в овочах
 
20-05-2011, 13:17  Суспільство

Як розпізнати і видалити нітрати в овочах

 
Ранні овочі завжди ваблять нас. Прилавки магазинів та ринків ломляться ранньою весною від достатку всіляких ранніх овочів, вирощених у місцевих теплицях або привезених з-за кордону. Але не завжди здорово таке поспішне поповнення вітамінами свого організму. Адже не все, що робиться на швидку руку, в тепличних умовах - корисно.

Як розпізнати і видалити нітрати в овочах



Вирощені за лічені дні в тепличних умовах рослини містять набагато більше нітратів, ніж овочі, що виросли в свій термін на відкритій грядці. Всі нітрати небезпечні для нашого здоров'я, і необхідно їх знешкодити, зберігаючи при цьому максимум вітамінів.
Поділ нітратів:

найбільше - салат, листкова капуста, буряк, кріп, шпинат, зелений лук, редис;

на другому місці - кольорова капуста, кабачки, гарбуз, ріпа, редька, білокачанна капуста, хрін, морква, огірки;

найменше - брюссельська капуста, горох, квасоля, солодкий перець, картоплю, томати, цибулю.
Небезпечні, перш за все, не нітрати, а їхні метаболіти - нітрати, які утворюються при зберіганні, кулінарній обробці і власне в травному тракті людини під впливом різних мікроорганізмів.

Як же знизити рівень нітратів?

Кілька корисних порад:

- Найдієвіший метод нейтралізації нітратів - кулінарна обробка.
При варінні кладіть очищені овочі в киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Після закипання зменшіть вогонь і варіть до готовності. Овочі підсолюйте або наприкінці варіння, або після видалення відвару. Відвар зливайте ще гарячим, так як при охолодженні частина нітратів може повернутися в овочі;

- При готуванні на пару нітрати йдуть у дещо меншій мірі, ніж при варінні у воді. При тушкуванні і смаженні вміст нітратів в готових стравах знижується всього на 10%;
- Малонітратні частини рослин замочіть в холодній воді на 15 хвилин. Це спосіб особливо ефективний для листових овочів. Коренеплоди і капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками. Однак пам'ятайте, що при інтенсивному вимочуванні у воду йдуть не лише нітрати, а й цінні речовини - вітаміни і мікроелементи;
- Необхідно зосередитися на тих частинах овоча, де знаходиться максимальна кількість нітратів. Їх же перед вживанням необхідно видалити зовсім.
Правила:
- У листі петрушки і кропу нітратів у два рази менше, ніж у стеблах;
- У білокачанній капусті найбільше нітратів у верхньому листі, качані і прожилках листя;
- На поверхні моркви шкідливих речовин на 80% менше, ніж усередині;
- В огірках і редисці навпаки - верхній шар містить шкідливих речовин більше, ніж внутрішній;
- У столового буряка видаляйте верхівку і корінь;
- Повністю зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви, тому що в них міститься отруйна речовина - соланін;
- Перед вживанням високонітратних овочів - капусти, буряка, редису - можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Вітамін С не тільки гальмує утворення нітрозамінів в організмі, але і захищає від різних захворювань.
Ознакою надлишку нітратів у свіжих овочах може служити їх швидке псування, так, часто багата нітратами молода картопля починає псуватися ще в продажу - на ній з'являються гнилі ділянки. Будь-які овочі, які почали псуватися завчасно (швидше звичайного) - треба сприймати як небезпечний сигнал, пише АиФ.

За матеріалами: aif.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!