Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що вибрати - йогурт чи кефір? П'ємо корисні напої
 
9-07-2011, 17:50  Суспільство

Що вибрати - йогурт чи кефір? П'ємо корисні напої

 
Давайте розберемося в користі молочнокислих продуктів. Такі вони чудодійні? І що краще пити: традиційні напої чи нові? Про те, що ці продукти корисні, навіть діти знають і з задоволенням п'ють і кефір, і йогурти.

Що вибрати - йогурт чи кефір? П'ємо корисні напої



Властивості кисломолочних продуктів вивчаються дуже давно. Основоположник сучасної мікробіології та імунології француз Луї Пастер першим виявив їх мікрофлору. Дослідження вченого викликали великий інтерес до цієї теми. Слідом за Пастером вчені-мікробіологи почали вивчати не тільки фізіологію самих мікроорганізмів, але і біохімічні процеси бродіння і гниття, викликані бактеріями.

Відомий російський біолог І.І. Мечников прийшов до висновку, що однією з причин передчасного старіння є постійне отруєння організму продуктами розпаду їжі.

Вживання кисломолочних продуктів - запорука довголіття. Вони нормалізують травлення, очищають кишечник від токсинів, сприяють схудненню, знижують рівень холестерину і цукру в крові, перешкоджають виникненню каменів у нирках і проблем з серцем, позитивно впливають на обмін речовин, зміцнюють кістки і нормалізують сон. Це основні корисні дії, а всі інші просто неможливо перерахувати.

Давайте спочатку поговоримо про традиційні кисломолочні напої. Вони діляться на дві групи:

Перша. Продукти, одержувані в результаті молочнокислого бродіння (кисляк, ацидофільне молоко та ін.)

Друга. Продукти, отримані в результаті змішаного молочнокислого та спиртового бродіння (кефір, кумис, айран та ін.)

Останнім часом існує думка, що в традиційних кисломолочних напоях корисні бактерії знищуються ще в процесі приготування або їх зберігання. Звичайні штами дуже делікатні і ніжні і часто гинуть від температури тіла, взаємодії з жовчю або шлунковим соком.

Однак, звернувшись до досліджень учених, можна з упевненістю сказати, що бактерії в кінцевому продукті живі, цілком відповідають міжнародним стандартам, відповідають вимогам дієтичного та лікувального впливу на організм людини і зберігають свою біологічну активність протягом усього терміну придатності.

До слова, живі організми кефірів і болгарська паличка І.І. Мечникова надовго в організмі людини не затримуються, але навіть на короткочасному етапі користь їх величезна. А особливий приємний кислуватий смак, який надає молочна кислота, збуджує апетит, викликає рясне виділення слини, покращує секрецію шлункового соку, що сприяє якнайшвидшому переварюванню вмісту шлунка, підсилює перистальтику шлунково-кишкового тракту і покращує роботу нирок.

При хронічних хворобах шлунково-кишкового тракту кефір є одним з найнадійніших не тільки лікувальних, але і поживних засобів: очищається язик, припиняється блювота, зникають біль і відчуття тиску в підшлунковій області. Та й сама діяльність кишечника нормалізується, поліпшується живлення тіла, міцніють сили хворого. Кефір надає корисну дію і при загальних розладах організму, недокрів'ї, золотусі, після важких захворювань.

Найчастіше мікрофлора кишечника порушується при прийомі антибіотиків, які вбивають необхідні організму бактерії. Цьому ж явищу сприяють стреси, несприятлива екологічна обстановка, неякісні питна вода і їжа. Розвивається дисбактеріоз. Запобігти захворюванню допомагають кисломолочні продукти. Перш за все, кефір і приготовані на його основі біокефір і біфідок. Ці рівноцінні за складом напої представляють собою поліпшений кефір з добавками біфідобактерій - мікроорганізмів, які допомагають процесу травлення.

Слід зауважити, що поряд з усіма корисними властивостями, існують і невеликі протипоказання. Кефір не рекомендується пити при загальному повнокров'ї, ожирінні, ревматизмі, подагрі і рахіті, коли небажано введення в організм надлишку кислоти.

Поряд з традиційними, споживчий ринок і наші смаки завоювали нові кисломолочні продукти. До них відноситься йогурт. Смачний, поживний, освіжаючий і надзвичайно корисний. Чи так це насправді?

В Україні цей напій з'явився порівняно недавно і швидко завоював популярність у широкого кола споживачів.

Відомо, що в даний час йогурти включають в свій харчовий раціон більше 3% населення земної кулі. Тепер і ми вживаємо його не просто як десерт, а й для профілактики кишкових розладів і зміцнення імунної системи, в першу чергу, завдяки винятково корисним властивостям болгарської палички І.І. Мечникова.

Вчені стверджують, що в баночках з йогуртом живуть особливо стійкі молочнокислі, спеціально виведені біфідо-і лактобактерії. При попаданні в організм вони зустрічають інші бактерії, що становлять мікрофлору кишечника, від чого ефект корисного впливу значно підвищується. І справді ці молочні бактерії допомагають ослабленому кишечнику відновити власну мікрофлору і повноцінні функції.

Як будь-який кисломолочний продукт, йогурт, безумовно, корисний (особливо з біодобавками), але живі бактерії зберігаються в ньому, як правило, не більше 1-2 тижнів.

Розрізняють «живі» йогурти, які не піддаються термічній обробці, і «неживі», які проходять термічну обробку. Цей процес вбиває живі болгарські палички та стрептококи. А фізіологічна роль йогуртів якраз пов'язана з наявністю живих культур.

Окремо варто сказати про біо-йогурти. У них, крім болгарської палички і стрептокока, додаються біфідобактерії, що робить продукт набагато корисніше. Такі йогурти особливо позитивно впливають на кишечник дитячого організму і сприяють нормальному травленню.

А як корисний йогурт жінкам! Він є незамінним продуктом для зниження ваги. На сьогоднішній день існує безліч ефективних йогуртових дієт, але це вже окрема тема.

Правда, є один момент у виробництві новомодних кисломолочних продуктів, що викликає тривогу вчених. Останнім часом багато виробників виводять на ринок продукти з власними живими бактеріями. Їх вплив на організм людини остаточно не вивчено. Безумовно, істотної шкоди вони не принесуть. Але надлишок навіть дуже хороших і корисних бактерій не завжди зображений організму, в якому мікрофлора кишечника сформована ще з дитинства.

Вам вирішувати, яким напоям віддати перевагу. Але не забувайте про необхідність розмаїття в харчуванні. Я лише хочу нагадати, що кисломолочні продукти різної закваски надають різний вплив на мікрофлору кишечника. Значить, для здоров'я дітей необхідно поєднувати йогурт, кефір, кисле молоко і ряжанку, а дорослим будуть корисні кумис, айран, тан та інші.

Вживайте на здоров'я ті продукти, які вам до смаку і не викликають дискомфорт, і отримуйте не тільки істотну користь для організму, а й величезне задоволення.

За матеріалами: ШколаЖизни.ру

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!