Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Здоровий сон: заснути, прокинутися, виспатися
 
20-08-2011, 21:54  Суспільство

Здоровий сон: заснути, прокинутися, виспатися

 
Таємниця сну до цих пір залишається не розкритою для людства. Хтось спить 8-10 годин на день, а хтось обходиться без сну кілька діб поспіль, виділяючи час на відвідування царства Морфея за залишковим принципом. Проте всі ми схильні пояснювати свої невдачі проблемами зі сном: день не задався - видно, встала не з тієї ноги, потрапила в ДТП - всьому виною недосип, пустують нерви - причина в нічних кошмарах, які не давали спокою напередодні. Якщо нічний сон насправді настільки значущий для нас, чому ми приділяємо йому так мало уваги? Можливо, настав час зайнятися правилами здорового сну і зарахувати нічні не спання до рангу шкідливих звичок, що псують здоров'я і руйнують сім'ї?

Здоровий сон: заснути, прокинутися, виспатися




Без сну людина стає дратівливою і неврівноваженою, погано запам'ятовує і відтворює інформацію, не здатна швидко приймати рішення, неадекватно оцінює події.

Крім нервової системи страждає і організм в цілому. Порушується гормональний баланс, система антиоксидантного захисту. Без сну людина швидше старіє. В останні роки з нестачею сну вчені пов'язують розвиток ожиріння, цукрового діабету, імпотенції, безпліддя і навіть раку.

Особливо погано позначається неповноцінний сон під час будь-якої хвороби. За відсутності достатнього нічного відпочинку посилено виробляються гормони стресу, які при тривалій дії гальмують процеси відновлення, загоєння і регенерації в тканинах, знижують імунітет.
Добре відомий випадок американського підлітка Ренді Гарднера, який потрапив у книгу рекордів Гіннеса - він не спав 264 години! До кінця експерименту школяр практично не міг розмовляти і мислити, страждав від манії переслідування і галюцинації. Його вчинок був розцінений як небезпечний для життя і здоров'я, після чого подібні рекорди перестали реєструвати.


Як спати, у скільки лягати і коли вставати? Все це багато в чому залежить від способу життя і звички. Іноді людина виснажує себе нічною роботою, спить лічені години на тиждень і вважає, що це норма.

Справа в тому, що компенсаторні можливості організму величезні. Відомі випадки, коли під час Великої Вітчизняної війни люди довгі місяці працювали практично без сну і відпочинку, віддаючи свій борг Батьківщині.

Проте ціна такого ритму життя може бути дуже велика: перевантаження рано чи пізно вичерпують резерви організму і призводять до розвитку важких захворювань, часом, зі смертельним результатом.
Зображення з сайту demotivators.rublogs.org

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!