1. У 1970-му американці витрачали на цю їжу 6 мільярдів доларів на рік, у 2001 – більше 110 мільярдів. Це більше, ніж на вищу освіту, комп'ютери, автомобілі. Більше, ніж на книги, фільми, журнали, газети, відео і музику – разом узяті.
2. Середньостатистичний американець з'їдає 3 гамбургери й 4 порції смаженої картоплі щотижня.
3. Кожен восьмий працівник у США колись працював у "Макдональдсі".
4. "Макдональдс" споживає свинини, яловичини і картоплі більше всіх у США, курки – трохи менше, ніж фастфуд "Кентуккі фрайед чікен".
5. Спеціально для "Макдональдса" виведена порода курей з величезною грудиною, "Містер МД". З білого м'яса грудинки робиться популярне блюдо в меню, "Чікен Макнаггетс". Це змінило всю індустрію виробництва курятини. Курку стали продавати не цілком, як 20 років тому, а нарізаною на шматки.
6. Золоті арки "Макдональдса", на думку психолога Луїса Ческіна, - фрейдистський символ. Це "пара величезних грудей" матінки Макдональдс...
7. Двом третинам усіх працівників мережі швидкого харчування немає 20. Вони працюють за дуже маленьку платню, виконуючи прості операції. У 1958 в "МД" з'явилася перша інструкція на 75 сторінках, що у деталях описує порядок всіх дій з приготування їжі й способи спілкування з покупцями. Сьогодні в такій книзі 750 сторінок, і її називають "біблією Макдональдса".
8. Плинність кадрів у фастфуді – до 400%. Типовий працівник іде з кафе вже через 4 місяці. Серед працівників багато підлітків з бідних сімей та іммігрантів, особливо з Латинської Америки, які знають по-англійськи тільки назву блюд у меню.
9. Маленька зарплата й відсутність захисту праці підмінюється створенням "духу команди" у юних працівників. Вже досить давно менеджерів "Макдональдса" вчать, як грамотно хвалити підлеглих і створювати ілюзію їх незамінності. Адже це дешевше, ніж підвищувати зарплату.
10. Травматизм у молодого персоналу в два рази вище, ніж у дорослих. Щороку калічаться у своїх кафе 200 000 чоловік.
11. Юна робоча сила любить пожартувати. Відеозаписи у фастфудах Лос-Анджелеса показали, що тінейджери чхають в їжу, лижуть пальці, колупають в носі, гасять цигарки об продукти, скидають їх на підлогу. У травні 2000 року троє підлітків з "Бюргер Кінга" в Нью-Йорку були арештовані за те, що близько 8 місяців плювали і мочилися в блюда. У міксері живуть таргани, а пацюки лазять ночами по залишених для розморожування гамбургерах... Відомо, що багато працівників фастфуду не їдять у рідному кафе, поки самі не приготують собі порцію.
12. Смак картоплі з "Макдональдса" подобається всім. Раніше він залежав винятково від жиру, в якому її смажили. Десятки років це була суміш 7% бавовняного масла і 93% яловичого жиру. У 1990-му люди повстали проти холестеролу, і у фастфудах перейшли на 100% рослинну олію. Але смак-то потрібно було залишити тим же! Якщо ви сьогодні попросите в "Макдональдсі" відомості про склад страв, то наприкінці довгого списку прочитаєте скромне "натуральний ароматизатор". Це універсальне пояснення того, чому у фастфуді все так смачно...
13. Рецепти картоплі і гамбургерів треба шукати не в кулінарних книгах, а в працях "Технологія харчової промисловості" та "Інжиніринг їжі". Те, що ми там їмо, за останні 40 років змінилося більше, ніж за попередні 40 000. І смак, і запах гамбургерів робиться на величезних хімічних заводах Нью-Джерсі.
14. Близько 90% всіх продуктів, які ми купуємо, пройшли попередню обробку. Консервація й заморожування вбивають природний смак їжі. Тому останні 50 років ні ми, ні фастфуд не змогли б прожити без хімічних заводів.
15. Окрім смаку продуктів для "Макдональдса", компанія "Інтернейшнл Флаворс енд Фрагрансез" виробляє запах 6 з 10 найпопулярніших парфумів світу, включаючи "Бьютіфул" "Есті Лаудер" і "Трезор" "Ланкома". А також запахи мила, засобів для миття посуду, шампунів та ін. Все це результат одного процесу. Голишся ти фактично тим же, що в тебе на вечерю.
16. Робота на м'ясокомбінаті стала найнебезпечнішою в Америці: тільки офіційний показник складає 40 000 поранень на рік. М'ясокомбінати США обробляють до 400 туш на годину, у той час як у Європі не більше 100. Через низьку зарплату тут працюють одні іммігранти.
17. Корови фермерів харчувалися, як їм і належить, травою. Корови, призначені для великої фастфудівську м'ясорубки, за три місяці до умертвіння величезними стадами заганяються на спеціальні майданчики, де їх годують зерном і анаболіками.
18. Одна корова може з'їсти більше 3 000 фунтів зерна й набрати 400 фунтів ваги. М'ясо при цьому стає дуже жирним, якраз для фаршу.
19. Зростання цін на зерно погіршило і без того жахливу ситуацію. До 1997 р. - першого випадку коров'ячого сказу – 75% американського худоби їли останки овець, корів і навіть собак і кішок з притулків для тварин. За один 1994 корови США з'їли 3 млн. фунтів курячого посліду. Після 1997 р. в раціоні лишилися добавки зі свиней, коней і курей разом з тирсою з курників.
20. Ожиріння – друга після куріння причина смертності в США. Щороку помирає від нього 28 000 чоловік. У 2 рази зріс рівень ожиріння в англійців, які більше всіх європейців люблять фастфуд. У Японії з їх морською та овочевою дієтами товстих раніше майже не було – сьогодні вони стали як усі.
|