Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Пластиковий посуд: красивий, зручний і ... підступний
 
5-11-2010, 01:43  Суспільство

Пластиковий посуд: красивий, зручний і ... підступний

 
Пластиковий посуд окупував наші кухні. Ми все частіше не тільки п'ємо і їмо з пластику, зберігаємо в ньому продукти, але і розігріваємо їжу в мікрохвильовій печі, заварюємо чай або каву.

Пластиковий посуд: красивий, зручний і ... підступний



Чи не абсурд чи - плавкий матеріал заливати окропом і нагрівати? Навіть якщо він зберігає форму, є можливість міграції шкідливих речовин з пластмаси в воду або продукт. Величезна кількість досліджень довело, що цей процес часто відбувається при мінімальному нагріві і навіть при кімнатній температурі.

Фенол на біс!
Останній подібний скандал пов'язаний з пляшечками для малюків з полікарбонату. У Росії і світі вони витіснили скляні. Часто їх продають разом із спеціальними пристроями для підігріву. Так ось, з них в молоко, воду та інші рідини може мігрувати бісфенол А. Його використовують у виробництві полікарбонату, і за дією він дуже схожий на жіночі статеві гормони - його ще називають хімічним естрогеном. Цей штучний гормон "поганий", він заважає роботі нормальних естрогенів. У результаті бісфенол сприяє розвитку раку грудей, хвороб серця, ожиріння, діабету і робить ще багато чого шкідливого. Особливо він небезпечний для сильної статі: цей елемент здатний негативно впливати на формування статевої системи майбутнього хлопчика, коли той ще перебуває в утробі матері. Потім це може повторитися в критичні періоди розвитку системи - у перші півтора року життя і в підлітковому віці.

В Америці навіть заборонили дитячі пляшечки з бісфенолом, і фірми прийняли ці умови - для США вони роблять продукцію без хімікату. Але при цьому цинічно обумовлюють, що для інших країн всі виробляють як і раніше, оскільки вважають свої пляшки безпечними.

Цікаво, що в Гості "Посуд і вироби господарського призначення з пластмас" - цей документ має силу закону - бісфенол навіть не згадується. І взагалі, у списку токсичних речовин, які можуть мігрувати з пластикового посуду в воду і продукти і на присутність яких у виробі потрібно звертати увагу, немає не тільки бісфенолу, але і найнебезпечніших фталатів. Ці речовини використовують як пластифікатори, вони надають пластмасам м'якість і гнучкість. За злою іронією долі фталати теж є хімічними естрогенами і так само токсичні, як бісфенол. Вони є в плівках з ПВХ, в які загортають м'ясо, ковбасу і інші продукти. Фталати можуть мігрувати на жири, тому такі упаковки намагайтеся вдома міняти. Продукти краще зберігати в металевих, скляних або керамічних контейнерах.

Гаряча тема
Якщо підходити до пластикового посуду та упаковки з точки зору закону, то все чудово. У ГОСТі прямо вказується, що "вироби, виготовлені відповідно до вимог цього стандарту, нетоксичні". А для захисту споживачів у ньому є таке правило: "На вироби, що контактують з харчовими продуктами, наносять маркування, яке вказує, для яких видів харчових продуктів вони застосовуються (холодних, гарячих, сипучих, або вказують конкретне призначення, наприклад," для холодної питної води "), або маркують виріб спеціальним малюнком". Він вам напевно знайомий - це стилізоване зображення чарки і виделки. Але конкретну вказівку - для холодних або гарячих продуктів - зустрічається набагато рідше. І багато хто, побачивши знайому картинку, не бояться гріти їжу в такому посуді в мікрохвильовці або заварюють в ній каву і чай. Краще поступати навпаки - якщо і використовувати пластик, то тільки для холодної води і їжі. І ось чому. При заварюванні чаю, кави, супів або локшини температура води близько 100 ° С. А за ГОСТом стійкість посуду до гарячої води перевіряють в умовах не вище 75 ° С, хімічну стійкість - не вище 65 ° С. Значить, лабораторні випробування набагато м'якше реальних умов.

"Для гарячої їжі і для варіння можна використовувати тільки посуд, що пройшов випалення, - радить Дмитро Зиков, фахівець з харчових технологій, кандидат технічних наук. - Завдяки йому відбувається засклення поверхні, і вона стає абсолютно інертною - з неї ніщо не переходить в їжу. Так само інертний посуд зі скла і нержавіючої сталі. Якщо у вас вдома пластмасовий електрочайник, раджу замінити його на металевий або скляний. Вони дорожчі, але краще ".

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!