Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На замітку житомирянам - вибір замка для дверей в оселі
 
25-04-2011, 23:38  Суспільство

На замітку житомирянам - вибір замка для дверей в оселі

 
Сьогодні для вирішення проблеми збереження майна існує безліч технічних засобів породжених високими технологіями.


На замітку житомирянам - вибір замка  для дверей в оселі



Це і сигналізації, і системи відеоспостереження. Способів і методик може існувати величезна кількість, але найбільш традиційними є міцні вхідні двері з надійним дверним замком.



Секретка циліндрового замку

Типи дверних замків

Дверних замків у магазинах сьогодні велика кількість. За останні 10-15 років асортимент їх помітно розширився, але основна дверних замків, як і раніше складається з чотирьох категорій:

- Циліндрових (які ще називають англійськими);
- Сувальдних;
- Ригельних;
- Комбінованих.

Всі інші замки для дверей можна віднести до нестандартних рішень і їх кількість на ринку не перевищує 5-7%. Розглянемо основні категорії.

Циліндрові замки (англійські) можна назвати найбільш поширеними. Їх популярність зумовлена, по-перше, можливістю досить легко змінити саму циліндричну групу, яка називається в народі «секретка», разом з ключами. Сам механізм секретності дверного замку розташований в секретці-циліндрі, яка розташована перпендикулярно до ригельних механізмів.

Ключі до таких замків бувають:

- Зубчасті;
- Перфоровані, які мають помітно більше число комбінацій секретності.

Циліндрові групи бувають різними за складністю. Чим більше самих циліндрів, тим складність циліндрового дверного замка вище.



Врізний сувальдний замок

Слабкою стороною конструкції циліндрового дверного замка є перемичка циліндра, як правило, не витримує великих силових навантажень. Вона часто легко ламається спеціальним інструментом. Тому в дорогих моделях виробники захищають секретку твердосплавною накладкою. Але це істотно піднімає ціну дверного замка. Хороша секретка, стійка до злому, може коштувати до 200 у.о. і навіть більше. Крім того, такий замок досить легко вивести з ладу, заштовхавши в замкову щілину сторонній предмет, наприклад, цвях або сірник.
Сувальдні дверні замки (це ті, у яких ключ з однією або двома борідками в різні боки) позбавлені цього недоліку. Вони більш стійкі до спроб силового злому, оскільки не мають виступаючих частин, та їх механізм секретності повністю захований усередині корпусу. Їх механізм секретності складається з декількох металевих пластин сувальд, які мають складну конфігурацію і при спрацьовуванні замка переміщаються усередині паралельно корпусу замку. Двосторонній ключ для такого дверного замка може бути симетричним або несиметричним. В останньому варіанті ступінь секретності відчутно вище. Корпус (бажано посилена бронепластина) сувальдного дверного замка захищає механізм від зовнішнього доступу. Замки такого типу можуть бути як врізними, так і накладними. До цієї категорії зазвичай відносяться потужні гаражні замки. Однак ступенів секретності у них менше, ніж у циліндрових дверних замків.



Пристрій рейкового замку

Ригельні (рейкові) замки влаштовані гранично просто і надійно. Ригелі (як правило їх 2) рухаються шляхом утоплення (вдавлювання) ключа-пластини в замкову щілину. Ригельні дверні замки, як правило, накладні, відносно недорогі, механічно дуже надійні і майже ніколи не виходять з ладу (у них просто нема чому ламатися, немає ні пружин, ні сувальд). Проте прийнято вважати, що відкриваються вони за наявності певних навичок досить просто.

Існують і комбіновані дверні замки. Тут в одному корпусі встановлюється два різні механізми секретності. Це дешевше, ніж два роздільних замки (як при покупці, так і при установці). Однак з точки зору стійкості до злому, злочинцеві набагато складніше відкрити два роздільних замки, ніж один у загальному корпусі. Як правило, комбіновані замки для дверей поєднують у собі об'єднані в одному корпусі сувальдний механізм і циліндровий. Вони завжди врізні. Як правило, оснащені ручкою з пружинно-затворів механізмом. Купити такий замок обходиться дешевше, ніж два окремі замки, однак і з механічної міцності вони менш надійні, тому що, при руйнуванні корпусу замку розкриваються практично обидва.

Комбінований замок

Ступінь взломостійкості дверних замків

Усього існує 4 класи замків за ступенем взломостійкості:

- Перший клас - це замки для дверей усередині квартири, наприклад, для того, щоб домашня тварина не зайшла в ту кімнату, де її бути не повинно;

- Другий клас - це замки для застосування всередині офісів або для замикання нежитлових господарських приміщень;

- Третій і четвертий класи - дверні замки для захисту житлових приміщень або приміщень, де зберігаються цінні речі.

Відомі конкретні випадки коли «ведмежатники» відмовлялися розкривати ту або іншу квартиру, тому що втрати часу і ризик були неадекватні можливій вигоду від розкрадання майна. І сувальдні, і циліндрові замки можуть бути за бажанням власника захищені від злому броненакладками. Для протидії висвердлюванню на коробку, в якій змонтований механізм замку, накладаються бронепластини товщиною від 2 до 4мм з марганцовистої сталі марки 65Г, загартовані до твердості 55-60 HRS за шкалою Роквелла. Такі пластини роблять свердління «в лоб» практично неможливим. Крім того, у випадку, коли і двері, і замок встановлюється однією фірмою-виробником, нерідко застосовується окремий броньований блок захисту ригелів. Це нова методика, яка робить неможливим доступ до ригелів ні в результаті свердління, ні в результаті віджиму важільним інструментом.

Ще більш дорогі двері являють собою суцільнозварну конструкцію з внутрішніми ребрами жорсткості завтовшки 2-4мм, зігнути яку методом віджимання (для відводу ригелів) неможливо навіть теоретично. У найбільш сучасних замках так само застосовуються так звані ригеля що обертаються з легованої сталі. Саме за рахунок обертання ригелів по поздовжній осі, їх не можна перепиляти, ніяким з відомих інструментів.



Дорогий замок з електронним блокуванням

Вибір дверного замка

На жаль, далеко не всі покупці добре орієнтуються в такій необхідній товарній групі, як дверні замки. Це й не дивно, так як замки купуються не кожен день. Одні із споживачів керуються виключно ціною замку, за принципом «чим дорожче, тим краще», інші, навпаки, намагаються заощадити, купуючи, замки виробництва Китаю чи Туреччини, хоча у фахівців замки цих країн не користуються особливо гарною репутацією. Чимало вітчизняних виробників роблять сьогодні замки на цілком пристойному рівні, але все ж і це не найвища категорія в плані якості.

Як показує практика серйозно підходять до питання вибору замків або технічно грамотні люди, або дуже забезпечені, яким є що втрачати. iBud.ua не радить купувати дешеві дверні замки або замки на ринках або барахолках від випадкових осіб. На замки обов'язково повинен бути сертифікат та гарантія. Якщо ви хочете реальний результат не економте на якості.

Бажано, щоб у ваших дверей був не один замок, а принаймні два. Причому обидва хорошої якості і різних систем, наприклад, циліндровий і сувальдний, або сувальдний і ригельний. Якщо ж говорити про фінансовий бік справи, то на думку фахівців мінімально достатніми вкладеннями може стати сума в районі 1000-1500 грн. Це, звичайно, далеко не межа, а як би мінімальний поріг, при якому можна говорити, що ваші замки не стануть легким завданням для квартирних злодіїв. Слід пам'ятати, пише iBud.ua, що немає сенсу ставити складний і дорогий замок у двері, які самі по собі низької якості, наприклад, в звичайні двері із соснової дошки або з китайського 0,8 мм завтовшки, які можна розкрити консервним ключем. Занадто дорогі і престижні двері теж не зовсім хороше рішення. Так, вони надійні і їх важко вскрити, але зате всім своїм виглядом підкреслюють, що господар людина не бідна і природно підігрівають інтерес до того, щоб потрапити всередину приміщення.
При низькій якості металу двері не врятує ні один замок

Ціна дверного замка

Доречно, звісно, задатися питанням, яка ціна хорошого дверного замка? Якщо говорити про категорії замків представлених на ринку, то за 70-120 грн ви зможете купити врізний або накладний замок виробництва Китаю, або України. Говорити про високий ступінь захисту тут не доводиться. Такий замок може зламатися навіть сам по собі.

За 180-700 грн. ви можете купити замок виробництва Росії, Туреччини, Німеччини або відносно недорогий італійський. Він буде сам по собі досить надійний в роботі, але навряд чи справить сильне враження на досвідченого ведмежатника.

За 800-2000грн. ви станете володарем надійного німецького, англійського або італійського дверного замка, зібраного за останніми технологіями і такого що має декілька ступенів захисту від злому. Це вже серйозно. За більш високу вартість ви зможете придбати італійський або німецький замок з елементами електронного блокування, і виконаний з особливо міцних патентованих матеріалів. Ціна дверного замка в даному випадку практично не обмежена - нижня межа в районі 1000 у.о.

Дедалі більшого поширення на ринку України отримують електронні та електромеханічні замки, виробництва країн західної Європи. До плюсів цих виробів можна віднести високу надійність, практично нескінченну кількість секретних комбінацій (кодів). Заважає ж просуванню товару, висока вартість - від 500 євро, залежність від електропостачання і недостатня кількість персоналу, здатного встановлювати та обслуговувати цю техніку.

Установка дверного замка

Не слід купувати замки у випадкових осіб, на розпродажах і стихійних ринках, де і мови бути не може про надійність і гарантійне обслуговування. Дуже багато торгуючих фірм продають дверні замки невідомого походження і не несуть за нього ніякої відповідальності.

Характерною помилкою є неправильна установка цілком добротних замків у дверях сумнівної якості, виконаних з дешевої деревини або тонкого листового металу. У цьому випадку злодій, швидше за все, не стане витрачати час на ваш замок, а просто виріже його разом зі шматком дверей, або деформує їх з допомогою важеля або домкрата.

Характерно, що якщо в минулому десятилітті (маються на увазі 90-ті роки), в діях квартирних злодіїв проглядався акцент на «інтелектуальний розтин», то зараз кваліфікація злочинців швидше падає і на перший план виходить силовий розтин квартири. Тому, в питанні якості замків на перше місце виходить механічна міцність дверей і захист від злому.

Тут, на жаль, недобру службу грає наша українська ментальність. Крилата фраза «моя хата скраю» перше, що спадає на думку при описі цієї проблеми. Далеко не кожен мешканець під'їзду не полінується відкрити двері, почувши зі сходової клітини шум болгарки або перфоратора. Домушники чудово прогнозують саме таку модель поведінки. А так само небажання наших співгромадян вплутуватися в сумнівні історії, виступати свідками в суді тощо.

В управлінні по боротьбі з квартирними крадіжками УВС м. Києва редакції iBud.ua повідомили таке:

На недоторканність приватної власності, зокрема квартир наших громадян, впливає досить велика кількість факторів. Одним з найважливіших є вибір замків для вхідних дверей і якість самого дверного полотна. Принаймні, на 70% збереження житла залежить саме від цих чинників. У принципі замків, які не можна розкрити взагалі, на жаль, не буває. Але є немало замкових пристроїв, розкриття яких вимагає досить значного часу. Залежно від складності і ступеня захисту на злом може знадобитися 20 секунд, 5 хвилин або годину часу. Філософія злочинця тут проста і перевірена часом. Надзавдання - піти з місця крадіжки зі здобиччю. Обов'язкова програма - не заробити термін. У перекладі загальнодоступною мовою це означає, розкрити замок потрібно по можливості швидко і тихо, не привертаючи до себе особливої уваги. Саме про це повинні пам'ятати власники квартир. Відомо чимало випадків, коли зловмисники відмовлялися від спроби розкрити квартиру, порахувавши, що час, необхідний для розтину, надто великий, а отже великий і ризик. Тому ми вважаємо, що вибір замка, який не став подарунком для злодіїв, справа досить відповідальна, а гроші, вкладені в хороший замок, це дуже гарна інвестиція.

За матеріалами: ibud.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!