За розрахунками Держкомстату індекс споживчих цін в Україні за січень-травень 2011 склав 105,5%, по Житомирській області - 104,7%. Про це повідомляє головне управління статистики в Житомирській області.
Найбільше на величину індексу споживчих цін впливають продукти харчування, ціни на які в цьому періоді зросли на 4%.
Стрімке подорожчання овочевої продукції протягом п'яти місяців призвело до найвищого приросту цін - 32%. Більш істотно, в 1,7 рази зросла в ціні капуста, від 27 до 43% - тепличні огірки та помідори, буряк, морква, цибуля, картопля.
Протягом січня-травня подорожчали такі продукти харчування: від 5 до 9% - риба, масло, рис, макаронні вироби, хліб, маргарин, на 15% - цукор, на 20% - борошно та крупи.
Також зафіксовано подорожчання від 2 до 7% консервованого молока, чаю, мінеральних вод, соусів, приправ, солі, прянощів, морозива, шоколаду, напоїв, цукерок, фруктових соків, кави і т.д.
Серед фруктів значно, на 46%, подорожчали яблука, на 14% - банани.
Разом з тим, дещо більше, ніж на третину, знизилася ціна на яйця, на 21% - на сало та тваринні жири, на 11% - молоко, від 2 до 6% - м'ясо курей, сири, масло.
З початку року плата за комунальні послуги в області зросла на 10% внаслідок підвищення тарифів на гарячу воду, опалення, електроенергію, квартирну плату, водопостачання, каналізацію.
Приріст цін на послуги транспорту в цілому склав 16%, що обумовлено подорожчанням бензину на 29% і збільшенням вартості перевезень автодорожнім пасажирським транспортом на 18%.
За матеріалами Житомир.info
|