Сіль - безумовно, дуже важливий компонент їжі, розумні дози якого сприяють підтримці складу рідких середовищ організму, артеріального тиску та багатьох інших показників. Однак дієта з підвищеним вмістом харчової солі, сприяє активації Helicobacter pylory, що лежить в основі розвитку багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, в тому числі, виразки шлунка та онкологічної патології.
До такого висновку прийшли американські мікробіологи, які в умовах експерименту спостерігали різке збільшення чисельності колоній даного мікроорганізму та їх агресивності в умовах високої концентрації повареної солі. Ці дані дозволили вченим сформувати нові дієтичні рекомендації щодо прийому харчової солі.
Раніше було відомо, що непомірне її вживання призводить до підвищення ризику розвитку гіпертонічної хвороби, серцево-судинних захворювань. Тепер обмеження солі цілком може вважатися однією з ефективних заходів профілактики розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.