Болгарський перець бореться з авітамінозом. Солодкий перець містить цілий спектр вітамінів - А, В1, В2, С, РР. За вмістом вітаміну С перець перевершує лимон і чорну смородину.
Поєднання аскорбінової кислоти з вітаміном РР надає перцю особливу властивість, що сприяє зміцненню судин. У солодкому перці в рівних кількостях містяться глюкоза і фруктоза, трохи менше в ньому сахарози. Крім того, перець багатий залізом і цинком, мінеральними солями натрію, кальцію, магнію, фосфору. Приємний смак плодам перцю додає алкалоїд капсаїцин. Він стимулює роботу шлунку і підшлункової залози, збуджує апетит. Рекомендується вживати перець при авітамінозі, пригніченні кровотворення, гіпотонії, занепаді сил і анемії. При поганому рості волосся, нігтів, надлишковій функції сальних і потових залоз показано вживання натщесерце соку зеленого солодкого перцю. Перець – хороший жовчогінний засіб.
Дозування
Їжте солодкий перець щодня, але не зловживайте гострим: він подразнює слизову оболонку шлунка. Добова потреба - 40-50 г солодкого перцю в день. При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гострому гастриті, коліті та холециститі цей овоч категорично протипоказаний.
Вживання перцю
Вітамін С зберігається навіть в консервованому перці, але антиоксидантні властивості овочу краще проявляються в сирому вигляді.