Чи знаєте ви, що при душевному томлінні вам можуть допомогти не тільки хімічні препарати, а й натуральні продукти харчування?
Як підвищити емоційний фон Вчені-дослідники з відділу наукового харчування та біохімії Вісконсинського університету в США прийшли до висновку, що секрет підтримки високого емоційного фону і гарного настрою полягає в боротьбі з так званими вільними радикалами (оксидантами). Саме вони викликають шкідливе «пере окислення» тканин організму і, відповідно, «кислий» настрій.
Щоправда, цим негативна дія оксидантів не обмежується: вони ще знижують опірність організму до інфекцій і підвищують схильність до утворення пухлин, а також підсилюють чутливість до перепадів погоди і прискорюють процеси старіння.
Лікарі-практики знають, що веселі, оптимістично налаштовані люди і хворіють рідше, і з душевними недугами справляються успішніше.
Речовини, що перешкоджають переокисленню клітин і тканин, називають антиоксидантами. Класичним антиоксидантом вважається вітамін Е-токоферол. Харчовими джерелами, що містять цей вітамін в значній кількості, є пророслі зерна пшениці, насіння соняшнику, горіхи. Омари, рослинна олія, особливо нерафіноване. Токоферол міститься також у печінці, яєчних жовтках, бобових, у крупах вівсяній і гречаній.
Багато вітаміну Е в насінні яблук і груш, так що серцевину цих фруктів краще не викидати: навіть 5-6 насіння принесуть вам користь. А от за допомогою зародків пшениці можна збагатити організм вітаміном Е більш істотно: 3 чайні ложечки пластівців з пшеничних паростків щодня, і ваш емоційний фон вже через 4-5 днів істотно підвищиться. Давно відомо, що різні аромати впливають на настрій - тому що за емоції відповідає та ж частина мозку, що і за сприйняття запахів. Так які ж запахи «регулюють» настрій?
Понюхай
Щоб зменшити стрес - зелене яблуко, огірок;
підвищити уважність - жасмин, м'яту;
збільшити чутливість - букет змішаних кольорів;
прийти в стан гармонії - лаванду, ваніль.
Поради доктора Хендлера Крім перерахованого вище, перешкоджають «пере окислення» тканин і харчові продукти, що містять селен: зернові, риба, гриби, овочі.
З овочів найкращими джерелами селену є кабачки, патисони, цукіні, селера (корінь і зелень), ґрунтові огірки. Не менш важливий і цинк. Він діє не тільки безпосередньо як самостійний антиоксидант, але і входить до складу ферменту, що захищає клітини від пошкоджуючої дії тих оксидантів, які не вдалося нейтралізувати.
Доктор Шелдон Хендлер з Каліфорнійського університету рекомендує людям у віці старше 40 років приймати 15-30 мг цинку щодня у вигляді харчових добавок, так як наша здатність поглинати цинк з їжі з роками зменшується. Вчений також пропонує по можливості скоротити кількість жирів у раціоні і уникати вживання смаженої їжі. «Жири, особливо розігріті (у тому числі і рослинні), створюють умови для появи вільних радикалів», - стверджує Хендлер.
Ну що ж, нам залишається тільки прислухатися до порад колеги. Доктор Здоровцев
За матеріалами superstyle.ru
|